A képeken szereplő személyek nem járultak hozzá a róluk készült fotók más weboldalon történő megosztásához, csak kizárólag a jelen blogon. Az oldalon MEGJELENT ÍRÁSOKAT ÉS FÉNYKÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS.

2019. április 23.

Pilisszentkereszt, a megunhatatlan!



OKT-15   Sorszám: 75


Pilisszentkereszt - Kevély-nyereg    11.92 km
    +337 m    -246 m



Rendhagyó leírás következik. Rendhagyó a téma tekintetében, mivel szintén gyerek nélkül indultunk útnak, és rendhagyó, mert költözés, házfelújítás 80 km távolságról, és 3 hónap alatt 4 külön helyen 3 külön városban való élés után, bő 1,5 évvel később kerül feljegyzésre. A bejárás ideje 2017.09.20. az igazoló füzetem tanulsága szerint.

Ez idő alatt egyrészt sajnos, másrészt szerencsére, megújult pár dolog. Ezekkel még magam is barátkozom, ismerkedem. Tény, hogy sok dolgot visszamenőleg javítanom kell, úgyis mint a linkeket, hiszen a termeszetjaro.hu is azok között van amik teljesen átalakultak, ahova pedig sok linkem mutatott, amik most értelemszerűen nem élnek már. Amint lehetőségem engedi ezeket visszamenőleg cserélem, persze amit van mire, illetve törlöm aminek nincs utódja. 
Az egyes szakaszokon belüli pecsételőhelyek eddig általam használt, és feltüntetett számozása sincs többek között az új oldalon felvezetve. Eddig nem sikerült felkutatnom olyan oldalt, ami ezt tartalmazná, így attól már most és a jövőben eltekintek, a leírás enélkül is elég információt tartalmaz a beazonosításukra. Ha mégsem, kérdezzetek nyugodtan hozzászólásba.

Frissítés: végül arra az elhatározásra jutottam, hogy a két pecsételő pont közötti sorszámot használom a szakaszon belüli, adott leírásban megtett táv jelölésére. Ezeket a jelölések találhatók itt is:  http://www.kektura.hu/szakaszok.html  Visszamenőleg mindenhol módosítottam a jelöléseket. Így remélem érthető és visszakereshető lesz az adott táv. persze továbbra is kérdezzetek nyugodtan, ha valami nem világos!

Megújult a pecsétgyűjtő füzet is, ahogy tegnap szembesültem vele, ezzel egyidejűleg pecsételőhelyek is változtak, egyesek eltűntek, mások lettek, az újak a megszűntek helyére pecsételhetők.... huh, nézzetek utána, ha nem a  bejegyzéskor meglévő legújabb igazoló füzettel rendelkeztek, mint pl. én is. Ebből kifolyólag az ez előtt írt beszámolók esetében lehetnek eltérések, ezeket jelenleg én sem látom át teljesen.

Akkor most rázódjunk is kicsit vissza a szokott kerékvágásba amennyire lehet, és amennyire 1,5 év távlatának emlékei engedik, nem lesz könnyű dolog :D


Célpont választása

Ahogy azt már írtam V.-vel kettesben terveztük elejétől a túrát, így a célpont is ennek megfelelő volt, ami főleg a távhoz igazodott. Kényelmes 10 km közelire terveztük, tudván, hogy saját appjaink regisztrálása szerint az úgyis több lesz. :) Mivel annó a jókedvű zsiványok néven fennmaradt túránk úgy ért véget, hogy Pilisszentkeresztnél nem tudtuk megnézni a szurdokot, így végül az OKT-15-ös szakaszának ezen része lett a célpontunk.


Motivációs tényezők

Jól érezni magunkat, és a már említett Dera-szurdok megtekintése. 


A túra


Nos, mivel jó 1,5 év távlatából kell visszabányásznom az emlékeket, nincs könnyű dolgom a túra tényleges leírásával. Nézzétek el nekem, higgyétek el, az elmúlt két év mellett az is szép teljesítmény, hogy egyáltalán voltunk túrázni. Bár e között (2017.09 és 2019.04.22) és legújabb tegnapi túránk között nem is jutottunk sehova a kéken, legfeljebb 2-3 kóbor és főleg rövid kirándulás csúszott be. 
Mégegyszer ismétlem, higgyétek el, megértenétek. ;)

Szóval amire emlékszem! Az autót ezúttal Pilisszentkereszten hagytuk, egy középület ingyenes parkolójában, nem mesze az autóbusz megállótól, ahonnan busszal mentünk tovább Csobánkára. Onnan a turista úton mentünk el a "Kevély nyereg" pecsételő ponthoz. Ez természetesen pluszba jött hozzá az egyébként is több mint 11,9 km-hez....Innen indult mai tényleges kék túránk. 
Az azért élénken megmaradt emlékeimben, hogy egyből Csobánkán sikerült kicsit eltévedni, de végül feljutottunk a Kevély nyergére.
Amennyire emlékszem nagyon bájos település. Pár fotót lőttem is. Bár ezek nem a kéken találhatók, de azért megmutatom nektek.












És ha már annyi minden változik, változzon kicsit a logóm is. :D Mostantól az eddigi "Delfin Ibi" helyett "Veres Ibi" lesz. 
Nyilván a  kettő egyenértékű, és továbbra is saját tulajdont képez mindkettő által jelezett fotó, így azok megjelenítése mind nyomtatott, mind digitális formában csak az engedélyemmel lehetséges. Köszi! 






A Kevély nyergén közel a pecsételő helyhez egy (nem annyira) kényelmes pad is található.

Viszont közvetlenül a pecsét mellet már fedett pihenőhely várja a fáradt vándort. Mi is itt fogyasztottuk el elemózsiánkat. Kicsit V. is fotózgatott. :D


A nyeregről leereszkedve nem sok minden látnivalóval kecsegetett a szakasz.




Erre bizton mondhatom, nem számítottunk......




Szerencsére azért kicsit "lejjebb" jutott még látnivaló. 






És volt ami olyan csodás volt, hogy ARRA nem számítottunk!















A Szent-kút-nál természetesen frissítőt is tudtunk magunkhoz venni. Ránk fért.



Úton.....



A Dera-szurdok mindent visz! Indulás előtt is tudtam azt, ami ottlétünkkor csak még bizonyosabbá vált, ide majd el kell hozni a srácokat is! 
A szurdok maga leírhatatlan, lefotózhatatlan, látni kell! Szeptember ellenére rettentő hőségben túráztunk végig, amit a szurdok hűse elviselhetővé varázsolt.
Az tény, hogy hétköznap érdemesebb lehet látogatni, mint minden ismert helyet. 



Azért a lehetetlent próbálják elmesélni a képek, a teljesség igénye nélkül:




























Hát kb. ennyi amit megőrzött a memóriám. Igazán rázós szakasz nincs, olyan kisgyerekkel, aki bírja a távot könnyen teljesíthető, vagy bontsátok kedvetek szerint, a szabályok betartásával.
Én örülök, hogy ismét "visszafelé" mentünk a kéken. Elég egyhangú a táv, ha szabad ilyet mondanom. Emlékszem, hogy volt egy erős érzelmi hullámvölgyem, amikor úgy éreztem ez a szakasz semmi szépséget nem tartogat. Hőség volt, Csobánkát elhagyva pedig nem sok szépséget találtunk. 
Így a végén a szurdok nagyon feldobta az egészet, és végülis egy csodás élménnyel zártuk a túrát. Emlékeimben is úgy maradt meg. Viszont fordított haladási iránnyal nem hiszem hogy ugyanaz az élmény lett volta. Kell az a szurdok a végére, hogy megkoronázza a túrát. Mint meggy, a torta habján!

Sajnos a szokásos zárás is elmarad. Nem emlékszem hogy épp milyen túra app-ot használtunk, és végképp nincs meg a képernyőmentés az adatokkal. Azóta a kedvelt Windows Phone-jainktól is meg kellett válni, androidra cserélve őket. Az új appokkal egyenlőre hadilábon állunk. Ahogy a platform váltás szinte minden területén, itt sem igazán találjuk a kedvünkre valót. Nem volt másként ez a tegnapi, következő bejegyzésként felkerülő túránkon sem,(ahol egyébként már a srácokkal vettünk részt, a kéktúra eddigi helyszíneit tekintve új tájegységen) de erről majd bővebben ott, és akkor.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése