A képeken szereplő személyek nem járultak hozzá a róluk készült fotók más weboldalon történő megosztásához, csak kizárólag a jelen blogon. Az oldalon MEGJELENT ÍRÁSOKAT ÉS FÉNYKÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS.

2020. október 5.

Monostori ártéri Tanösvény - Szent Pál-sziget, Komárom (Kékmellett sorozat)





Monostori ártéri Tanösvény - Szent Pál-sziget, Komárom






A tanösvény kiválasztásának két fő oka volt. Egyrészt a közelség, másrészt, aki ismeri a  Kisalföld össz jelzett túraútjának számát, az egyből sejti hogy a helyiek éhező vad módjára csapnak le minden lehetőségre. Főleg, ha egy újonnan átadott útvonalról van szó, egy olyan hírnévnek örvendő helyszínen, mint a Senki szigete. Aki rákeres erre a tansövényre, az aligha találkozik olyan leírással, ami ne annak  a ténynek ismertetésével kezdődne, hogy itt forgatták Jókai Mór Aranyember című művének filmes változatát. 

Mivel köztudottan számtalan szálon és módon kapcsolódik Jókaihoz a város, egyébként is érdemes ide látogatni. A hely ismert turisztikai központ, nem hiszem hogy sokan csalódtak volna azok közül, akik Komáromba látogattak.
A szigeten állítólag a középkorban a Katapán nemzetség adott otthont a Szent Benedek rend reguláinak. Állítólag a név (Monostor - Koppánymonostor) ide eredeztethető vissza. 1529-ben vált lakatlanná, amikor a török elől menekültek lakói. A romok 1757-ben még megvoltak, ma ennek már nyoma sincs.

De mi most szorítkozzunk a túrára, és a koppánymonostori barangolásunkra!
A túrát mi kibővítettük két geoláda felkutatásával. Ezek közül az első kiesik az útvonalból. 
A következő két ládát sikerült felkutatni:




A ládaleírásoknál további helyi információkat olvashattok. Sok érdekes és hasznos tudnivalót gyűjtenek össze ezek az oldalak, még ládászás nélkül is érdemes tájékozódni. Pl. szuper parkoló helyet mindig találni általuk. :D 


A túra útvonalát itt láthatjátok:  


http://www.komarom.hu/admin/adatok/felth/3474/dokumentum.jpg



Egyébiránt az útvonalról tájékoztató füzetet szintén lehet kapni, és ezt már érdemes is megvenni. Bár ezúttal nagyon jól jelzett útvonalról van szó, ami jól láthatóan van táblázva, (összesen 10 állomással rendelkezik), ezeken túl is bőven nyújt érdekes ismereteket.
A túraútvonalat az előzőhöz hasonlóan ezen kívül nem sikerült fellelnem, illetve a térség katasztrofális kijelölt útvonalhiányához híven, nem is tudom felvinni térképként. :( Egyszerűen nem jegyzik..... 


Motivációs tényezők

A helyszín már eleve motiváló azok számára, akik Jókai nyomába akarnak járni. Azonban a szigetet már csak a hangulata, a rengeteg természeti ritkaság miatt is érdemes bejárni. Ha hozzánk hasonlóan ellátogattok a Fenyvesbe is Monostoron, akkor még szép kilátásba, valamint panorámába is gyönyörködhettek. Ez errefelé ritka kincs. Ahogy majd látjátok mi ősszel (novemberben) látogattunk el a helyszínre, mindössze 1 hónappal az átadás után. 

Ettől eltérő időpontban érdemes számolni a szúnyogokkal, illetve minden indulás előtt ránézni a vízállásra. Hiszen "A koppánymonostori Szent Pál-sziget - ahol ma is a víz az úr" És ez nem vicc!




A túra

 Mielőtt tovább mennék mindenképp jelezném, hogy a képek a 2015-ös, átadáskori állapotot ábrázolja. Ez most, íráskor is 5 évvel később van, de megeshet, hogy ti még később olvassátok. Ezt vegyétek számításba!

 Ahogy már írtam a kirándulást a GCduna láda megkeresésével kezdtük. Ez egyben a legszebb és egyetlen kilátást nyújtó hely az útvonalon. Koppnymonostor határán helyezkedik el, az úgynevezett Fenyves részen. Ahogy a neve is elárulja itt a fenyőerdők utánozhatatlan hangulatába lehet részünk. Na és a kilátás! 

















Azért érdemes a lábunk elé is nézni. :)










A gyors és könnyű vadászás után pedig indulhat is a túra a tanösvényen!


Amint mondtam 5 év távlatából próbálom felidézni a történteket. Mivel jó 2 éve már hogy nem a környéken lakunk, így nem is látogattuk az utóbbi időben. A leírás épp ezért ismét főleg a képere korlátozódik.

Amit mindenképp tudni kell, hogy mivel a Kisalföldön vagyunk, így szintemelkedéssel semmiképp nem kell számítani. Laza délutáni sétálós útvonal, amennyiben nem esett előtte, szárazak az utak, és a Duna sem árad éppen. :)  Szúnyogriasztót mindképp érdemes vinni, néha brutális mennyiségű szúnyog szokott lenni Monostoron, az ártéri helyekre jellemzően. :(

















Az egyetlen "szakasz" ahol látszólag elhagytuk a táblákat a vízmű környéki nyílt terep. Azonban nem szabad elbizonytalanodni, haladni kell szépen előre, és előbb-utóbb belebotlotok a következő állomásba. :)







Itt a 70-es években készült szivattyútelep is látványosságá válik. :) Nem mellesleg irtó jó mászóka a srácoknak. :D 































A második láda a Duna-parton várt minket.


A ládák kereshetőségéről is érdemes indulás előtt tájékozódni. Linkek a ládanévre kattintva elérhetők!













Ilyen helyes kis táblák segítik az útvonal bejárását.





Remélem sikerült átadni, hogy milyen nyugodt, kellemes környezet várja az ide látogatókat. Mindenképp érdemes elmenni egyszer, amikor csak egy könnyed kirándulásra vágyunk. Pár óra a természetbe! feledhetetlen!


Kisgyerekekkel is könnyen teljesíthető hely.




És ha már arra jártok, ne hagyjátok ki a Vámház fogadó éttermet. :D Nem bánjátok meg. ;) 



Túrázzatok ti is!











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése